Installing 3TB drives - what Partition Table to use?

dinomic
Posts: 65
Joined: Mon Jan 03, 2011 6:49 am

Installing 3TB drives - what Partition Table to use?

Postby dinomic » Sun Jan 16, 2011 5:56 am

Hi there,

I'm having real problems "installing" my 3TB Hitachi drives. I've been trying to follow this How To:
http://wiki.amahi.org/index.php/Adding_ ... o_your_HDA

[NOTE: You'll have to excuse me because it's been over a decade since I've used any UNIX system properly!]

When I tried to use GParted, I had to choose a "Partition Table" to create, so I chose "GPT". This then let me use the whole "2.73TB" for a single partition, and I then formatted it as EXT4. The problem is that I then can't "see" the partition using hda-diskmount.

I then tried using cfdisk instead, which didn't seem to ask me which "Partition Table" to use. I tried to create a partition using all the avaiable space, which cfdisk *seemed* to let me do, but once the partition was formatted as EXT4, it had then shrunk to about 750GB. I, however, could mount it and see it in Amahi, but obviously I was missing about 2TB! :(

So, what is the best way to set up a 3TB disk using either utility??
Norco 4220 Case
Gigabyte GA-G33-DS3R Motherboard w/ 8GB RAM
LSI SAS2116PCIe 6GB/s SAS (replaced 3Ware 9690SA-4I & Chenbro CK1360)
1 x Hitachi 160Gb2.5" System Drive (original 1 x OCZ 60GB Vertex 2 SATAII 2.5" SSD died)
8 x 4TB Hitachi Deskstars
6 x 3TB Hitachi Deskstars
6 x 2TB Hitachi Deskstars (1 dead!)

User avatar
sgtfoo
Posts: 419
Joined: Sun Jul 18, 2010 8:27 pm

Re: Installing 3TB drives - what Partition Table to use?

Postby sgtfoo » Mon Jan 17, 2011 4:03 pm

GPT/ GUID.

MBR doesn't do more than 2.3TB or so of space.

homework helps:
http://en.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table
http://www.cyberciti.biz/tips/fdisk-una ... r-2tb.html

FDisk doesn't seem to work with GPT. GDisk should. Your BIOS also needs to be capable and compatible. Look for a BIOS update for your motherboard just to be safe. It also helps to have the latest version of GRUB if you're using it for booting.
SgtFoo
HDA: VM inside oVirt FX-8300 95w (2 cores for HDA), 32GB RAM (2GB for HDA)
My PC: FX-8300, 16GB RAM, 3x 1TB HDDs, Radeon HD6970 2GB video; Win10 Pro x64
Other: PC, Asus 1215n (LXLE), Debian openZFS server (3x(2x2tb) mirrors)
Modem&Network: Thomson DCM475; Asus RT-AC66U; HP 1800-24G switch

dinomic
Posts: 65
Joined: Mon Jan 03, 2011 6:49 am

Re: Installing 3TB drives - what Partition Table to use?

Postby dinomic » Mon Jan 17, 2011 6:28 pm

GPT/ GUID.

MBR doesn't do more than 2.3TB or so of space.
sgtfoo, that's what I thought - everything I Googled suggested that GPT is used. However, the hda-diskmount script doesn't cater for this (I had a little peak at the script). So, unless there's an updated version somewhere, I guess I'm going to have to manually mount it, get it's UUID from Gparted, add this to /etc/fstab and hope that works.

Why doesn't the hda-diskmount script not cater for GPT? It's not because Greyhole doesn't support this, is it? I tried to Google that, but came up blank.
Norco 4220 Case
Gigabyte GA-G33-DS3R Motherboard w/ 8GB RAM
LSI SAS2116PCIe 6GB/s SAS (replaced 3Ware 9690SA-4I & Chenbro CK1360)
1 x Hitachi 160Gb2.5" System Drive (original 1 x OCZ 60GB Vertex 2 SATAII 2.5" SSD died)
8 x 4TB Hitachi Deskstars
6 x 3TB Hitachi Deskstars
6 x 2TB Hitachi Deskstars (1 dead!)

User avatar
sgtfoo
Posts: 419
Joined: Sun Jul 18, 2010 8:27 pm

Re: Installing 3TB drives - what Partition Table to use?

Postby sgtfoo » Mon Jan 17, 2011 7:13 pm

ahah! it's in our forums here already!

http://forums.amahi.org/viewtopic.php?f ... 26&p=11617
SgtFoo
HDA: VM inside oVirt FX-8300 95w (2 cores for HDA), 32GB RAM (2GB for HDA)
My PC: FX-8300, 16GB RAM, 3x 1TB HDDs, Radeon HD6970 2GB video; Win10 Pro x64
Other: PC, Asus 1215n (LXLE), Debian openZFS server (3x(2x2tb) mirrors)
Modem&Network: Thomson DCM475; Asus RT-AC66U; HP 1800-24G switch

dinomic
Posts: 65
Joined: Mon Jan 03, 2011 6:49 am

Re: Installing 3TB drives - what Partition Table to use?

Postby dinomic » Tue Jan 18, 2011 1:30 am

ahah! it's in our forums here already!

http://forums.amahi.org/viewtopic.php?f ... 26&p=11617
Doh!! Thanks, sgtfoo. I'd initially searched for "hda-diskmount" and it found nothing, but I just tried "diskmount" and I found that result!

I'd actually managed to mount the drive manually using the method I mentioned - ie got the UUID from right-clicking the partition in Gparted and going to "Properties", and then manually pasted this into the /etc/fstab using another entry in there as a guide.

However, that link you found was good, so I'll ammend my hda-diskmount script. Thanks! ;)
Norco 4220 Case
Gigabyte GA-G33-DS3R Motherboard w/ 8GB RAM
LSI SAS2116PCIe 6GB/s SAS (replaced 3Ware 9690SA-4I & Chenbro CK1360)
1 x Hitachi 160Gb2.5" System Drive (original 1 x OCZ 60GB Vertex 2 SATAII 2.5" SSD died)
8 x 4TB Hitachi Deskstars
6 x 3TB Hitachi Deskstars
6 x 2TB Hitachi Deskstars (1 dead!)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests