Changing Server's 3rd octet Amahi 10

cybercowboy
Posts: 64
Joined: Sun May 02, 2010 5:55 pm

Changing Server's 3rd octet Amahi 10

Postby cybercowboy » Thu Aug 13, 2020 7:58 am

I'm running Amahi 10, Needed to change the 3rd octet in my server's address, as well as the gateway, and DHCP.

Right now it's 192.168.1.10 I need it to be 192.168.86.10 for the server address (and everything else on 192.168.86.x)

Using the forums I ran "sudo hda-change-gw 192.168.86.1" which changed the default gateway but not the server's address itself (which from reading seems like it should have) didn't try DHCP so not sure what that did. is there more I need to do, did the command not complete completely, or are the instructions wrong?

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 11830
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: Changing Server's 3rd octet Amahi 10

Postby bigfoot65 » Thu Aug 13, 2020 11:27 am

Check out the change Gateway Address in the wiki.

It should be what you need.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

My HDA: Intel(R) Core(TM) i5-3570K CPU @ 3.40GHz on MSI board, 16GB RAM, 1TBx1+2TBx2+4TBx2

cybercowboy
Posts: 64
Joined: Sun May 02, 2010 5:55 pm

Re: Changing Server's 3rd octet Amahi 10

Postby cybercowboy » Thu Aug 13, 2020 11:59 am

Check out the change Gateway Address in the wiki.

It should be what you need.
Yup that's what all the other forum entries say. First in the wiki linked, under 7 and above, at least in 10 you only change the 4th octet, not the 3rd.

If you run the command I mentioned, it changes the gateway and DHCP address but doesn't change the server's address. I manually changed that after the reboot, but am concerned that it will revert next reboot.

I'm also concerned that the documentation is incomplete at best, incorrect at worse, but I see no way to change it, regardless.

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 11830
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: Changing Server's 3rd octet Amahi 10

Postby bigfoot65 » Thu Aug 13, 2020 2:18 pm

Seems to me it says only the 3rd octet can be changed.

It specifically states the 4th on the server cannot be changed.

When changing the 3rd octet, it should change the server as well, but may require a reboot. Only the 3rd octet would change as there is no support for changing the server 4th octet.

So I’m confused about your comment. The wiki appears to be correct from what I see.

Not sure why you think it’s wrong. BTW you can make changes if you request a wiki account.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

My HDA: Intel(R) Core(TM) i5-3570K CPU @ 3.40GHz on MSI board, 16GB RAM, 1TBx1+2TBx2+4TBx2

cybercowboy
Posts: 64
Joined: Sun May 02, 2010 5:55 pm

Re: Changing Server's 3rd octet Amahi 10

Postby cybercowboy » Thu Aug 13, 2020 6:04 pm

1. in the HDA dashboard of Amahi 10, you can not change the 3rd octet via the web interface (See attachment Amahi 1.jpg for what happens if you try to change octet)

2.If instead you do the instructions for 6 and below and run

Code: Select all

sudo hda-change-gw 192.168.86.1
then upon reboot (several were tried, 6 for sure.) only the gateway and DHCP scope were changed, the server's ip remained 192.168.1.10 instead of the implied 192.168.86.10 that per the wiki, and what I'm understand should also have changed.

I will absolutely request a wiki acct, I looked, but honestly was looking in the upper right corner where it is on wikipedia and failed to note it on the left. I'm sorry for missing that.

Regardless the hda-change-gw at least on 10 doesn't change the server ip address, but if you manually change it as you normally would in fedora it seems to work, even beyond a reboot.

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 11830
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: Changing Server's 3rd octet Amahi 10

Postby bigfoot65 » Thu Aug 13, 2020 8:46 pm

Image was not attached.

I presume that in Amahi 10, when you change the gateway it does not execute the command hda-change-gw. I believe it was supposed to perform it automatically.

I don't have an Amahi 10 version to test unfortunately.

Seems like when I did have Amahi 10 installed, I made the change and it worked. Been so long ago though, I might be mistaken.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

My HDA: Intel(R) Core(TM) i5-3570K CPU @ 3.40GHz on MSI board, 16GB RAM, 1TBx1+2TBx2+4TBx2

cybercowboy
Posts: 64
Joined: Sun May 02, 2010 5:55 pm

Re: Changing Server's 3rd octet Amahi 10

Postby cybercowboy » Fri Aug 14, 2020 6:40 am

just tried to upload again and am getting error "board attachment quota has been reached"

At least on 10, if you go to change the gateway, it only wants to fill in the last octet (below the entry box it appears as 192.168.1.1

If you change it to say ten, it will successfully change the gateway to 192.168.1.10.

If you try to change the 3rd octet by either putting the full IP address (192.168.86.1) or by just putting the last two octets (86.1) once committing the change, you get 192.168.1.192.168.86.1 or 192.168.1.86.1 respectively.

I'll start writing corrections to the wiki and when I get approved I'll edit them in.

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 11830
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: Changing Server's 3rd octet Amahi 10

Postby bigfoot65 » Fri Aug 14, 2020 7:20 am

Yea that's not very helpful. Not sure why it was set up that way.

I approved your account, so you should have gotten an email with a temporary password.

Thanks for making the updates. We appreciate the help of the community as that's what keeps guidance up to date.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

My HDA: Intel(R) Core(TM) i5-3570K CPU @ 3.40GHz on MSI board, 16GB RAM, 1TBx1+2TBx2+4TBx2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests