nullmailer fails to connect to SMTP server using TLS

kprp
Posts: 1
Joined: Tue Aug 07, 2012 7:27 pm

nullmailer fails to connect to SMTP server using TLS

Postby kprp » Tue Aug 07, 2012 7:46 pm

Hi,
I noticed my syslog was filling up with outgoing emails going to a pre-configured black hole that is, by all appearances, not discussed in the wiki. After some research, I configured the remotes file, the adminaddr file and soon begain seeing connection attempts to my smtp server at gmail. The connection failed because google expects a TLS login. Tried several other services with same result.

Ended up going to the developer's web site, found that the Debian distribution is about 5 revs below what the developer offers for a download. The last two versions of his product support TLS/SSL connections however, his package is an RPM package. I followed the compilation instructions and installed the dependencies, compile installed and no joy!

There are a few assumptions made on the UBUNTU distribution that do not match the latest version of the product such as the service assuming a user id of mail:root while the new product assumes nullmail:nullmail. The installation directories assumed in the Debian distribution have also been revised to new defaults in the new versions of the product. This could be corrected with a few tweaks of the make file. The service as it is today would need a few tweaks to make it work.

Before getting into this experience, I though of coming here to ask if someone could guide me as to how I can get a Debian package done for nullmailer as it seems to be the default mta for Amahi/Ubuntu. Perhaps there is another solution for this that I would need to know about.

Can anyone offer some guidance on this?

Current Debian distro: 1.05-1
Current version: 1.11, TLS/SSL support was implemented in v1.10 / April 2012
Web site: http://untroubled.org/nullmailer/ANNOUNCEMENT

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 10828
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: nullmailer fails to connect to SMTP server using TLS

Postby bigfoot65 » Tue Aug 07, 2012 7:57 pm

A bug was filed about this issue. It can be fixed by removing nullmailer package. You can install exim as a replacement or postfix. No need to go to extremes to resolve this issue.

If you follow the wiki guidance for using gmail as a relay, it will also solve this issue plus allow you to get emails from the HDA sent to any address.

http://wiki.amahi.org/index.php/Gmail_A ... _On_Ubuntu
ßîgƒσστ65
Applications Manager

pago
Posts: 11
Joined: Thu Jul 25, 2013 6:31 am

Re: nullmailer fails to connect to SMTP server using TLS

Postby pago » Wed Aug 14, 2013 2:46 pm

I also have this issue. Every 30 sec a new nullmailer entry appears in the syslog. Looking in one of the files located at /var/spool/nullmailer/queue i saw that those messages are fsck reports from greyhole.

Should i just do "apt-get remove nullmailer" and all is fixed?

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 10828
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: nullmailer fails to connect to SMTP server using TLS

Postby bigfoot65 » Wed Aug 14, 2013 2:51 pm

Follow the guidance in the Amahi bug report.
https://bugs.amahi.org/issues/961

Not sure if this will get fixed as we have moved to Amahi 7 on Fedora 19. Ubuntu and older Fedora versions are in maintenance mode, which means unless it breaks nothing will be updated to include apps.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests