CLOSED: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

powderburned
Posts: 12
Joined: Thu Oct 09, 2014 7:01 pm

CLOSED: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

Postby powderburned » Sun May 29, 2016 7:01 pm

I installed from a full install (minimal installation) DVD of fedora 23 per the instructions on the full install page and when the system came online, I noticed that samba wasn't running. Per another post in the forum, I changed my router specifications per the out of the box instructions and rebooted both the server and my pc. I can see the server and my amahi account sees the server without issue.

However, the samba service is still not listed as running.

I ran the following command with these result: systemctl status smb

Code: Select all

[root@localhost ~]# systemctl status smb ● smb.service - Samba SMB Daemon Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/smb.service; enabled; vendor preset: disabled) Active: failed (Result: exit-code) since Mon 2016-05-30 01:37:27 CDT; 25s ago Process: 1597 ExecStart=/usr/sbin/smbd $SMBDOPTIONS (code=exited, status=127) Main PID: 1597 (code=exited, status=127) May 30 01:37:27 localhost.localdomain systemd[1]: Starting Samba SMB Daemon... May 30 01:37:27 localhost.localdomain systemd[1]: smb.service: Main process exited, code=exited, status=127/n/a May 30 01:37:27 localhost.localdomain systemd[1]: Failed to start Samba SMB Daemon. May 30 01:37:27 localhost.localdomain systemd[1]: smb.service: Unit entered failed state. May 30 01:37:27 localhost.localdomain systemd[1]: smb.service: Failed with result 'exit-code'. May 30 01:37:27 localhost.localdomain smbd[1597]: /usr/sbin/smbd: relocation error: /lib64/libsamba-credentials.so.0: symbol GSS_...erence Hint: Some lines were ellipsized, use -l to show in full.
There was no log file in /var/log/samba/smbd.log

I checked the monit.log and found many entries like below:

Code: Select all

[CDT May 30 01:40:27] error : 'smb' process is not running [CDT May 30 01:40:27] info : 'smb' trying to restart [CDT May 30 01:40:27] info : 'smb' start: /usr/bin/systemctl [CDT May 30 01:40:58] error : 'smb' failed to start (exit status 1) -- /usr/bin/systemctl: Job for smb.service failed because the control process exited with error code. See "systemctl status smb.service" and "journalctl -xe" for details.
I then ran the suggested command journalctl -xe and the following results were displayed repeatedly:

Code: Select all

May 30 01:42:28 localhost.localdomain systemd[1]: Starting Samba SMB Daemon... -- Subject: Unit smb.service has begun start-up -- Defined-By: systemd -- Support: http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel -- -- Unit smb.service has begun starting up. May 30 01:42:28 localhost.localdomain smbd[1750]: /usr/sbin/smbd: relocation error: /lib64/libsamba-credentials.so. May 30 01:42:28 localhost.localdomain systemd[1]: smb.service: Main process exited, code=exited, status=127/n/a May 30 01:42:28 localhost.localdomain audit[1]: SERVICE_START pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit= May 30 01:42:28 localhost.localdomain systemd[1]: Failed to start Samba SMB Daemon. -- Subject: Unit smb.service has failed -- Defined-By: systemd -- Support: http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel -- -- Unit smb.service has failed. -- -- The result is failed. May 30 01:42:28 localhost.localdomain systemd[1]: smb.service: Unit entered failed state. May 30 01:42:28 localhost.localdomain systemd[1]: smb.service: Failed with result 'exit-code'.
Hardware:
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7400 @ 2.80GHz
4GB RAM
/ 400G 1.6G 399G 1%
/tmp 10G 33M 10G 1%
/boot 976M 74M 836M 9%

http://paste.fedoraproject.org/372533/64574369

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 11316
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

Postby bigfoot65 » Sun May 29, 2016 8:13 pm

Is there any reason you did not use the CD? That install method should be tried first before moving to DVD.

Recommend you follow the Netinstall CD instructions in the wiki vs DVD.

DVD install should be the last resort.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

powderburned
Posts: 12
Joined: Thu Oct 09, 2014 7:01 pm

Re: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

Postby powderburned » Sun May 29, 2016 9:19 pm

I was not able to install with the CD. It failed with read/write errors. I tried two different CDs.

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 11316
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

Postby bigfoot65 » Sun May 29, 2016 10:00 pm

Might have been a corrupted download.

Also try burning at a slower speed.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

powderburned
Posts: 12
Joined: Thu Oct 09, 2014 7:01 pm

Re: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

Postby powderburned » Sun May 29, 2016 10:06 pm

What's the difference if I'm selecting the Minimal option in either case?

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 11316
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

Postby bigfoot65 » Sun May 29, 2016 10:13 pm

The packages installed by the CD are the latest. Ones installed by the DVD are a version frozen in time.

Also it has been noted that minimal install for DVD is different than CD.

The CD works best for most.

If you cannot get the CD working, then please submit a bug report for your Samba issue.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

powderburned
Posts: 12
Joined: Thu Oct 09, 2014 7:01 pm

Re: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

Postby powderburned » Sun May 29, 2016 10:59 pm

I downloaded the netinstall from both the primary and alternate links and burned each to a new CD. Both CDs encountered the exact same errors as the original two CDs did.

I've created bug ticket #2063 for this issue.

Aside from SAMBA, all other functions of the system appear to be fully operational.

powderburned
Posts: 12
Joined: Thu Oct 09, 2014 7:01 pm

Re: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

Postby powderburned » Sun May 29, 2016 11:50 pm

I was able to resolve by ensuring that all samba dependencies were installed or up to date by executing the following:

Code: Select all

yum install libacl-devel libblkid-devel gnutls-devel \ readline-devel python-devel gdb pkgconfig libattr-devel \ krb5-workstation python-crypto docbook-style-xsl openldap-devel

powderburned
Posts: 12
Joined: Thu Oct 09, 2014 7:01 pm

Re: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

Postby powderburned » Mon May 30, 2016 10:51 am

Just an FYI.

After getting samba to work, share permissions didn't appear to be managed by amahi. Although I could see the samba shares listed in \\hda\ I could not access them with any of the accounts in amahi. I also reassigned the owner:group the same as all of the out of the box shares but this didn't resolve the issue.

I decided to start over and went to the fedora site to download the netinstaller directly and burned it to a dvd instead of a cd per that site's instructions. This worked.

I was able to install via the netinstaller and now my amahi server is up and running with all of the functions I had with my older 7 install previously.

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 11316
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: SAMBA won't start after fresh install of F23 and Amahi 9

Postby bigfoot65 » Mon May 30, 2016 11:12 am

Glad to hear you finally got it sorted out.

We will have to diagnose the DVD install to determine how to resolve the issues you encountered.

Closing this thread.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest