Samba Issues on new/clean install

bdaz
Posts: 18
Joined: Thu Mar 21, 2013 7:44 pm

Samba Issues on new/clean install

Postby bdaz » Fri Mar 10, 2017 8:43 am

Hi Everyone -

I (finally!) reinstalled Amahi to the latest clean platform this past weekend on F23.

Everything seemed to be working great at first, but I've run into issues where Samba would slowly stop working. It would almost seem to degrade. Looking at systemctl status it appeared to create more and more processes until finally (typically overnight) it grinds to a halt affecting Plex Media server etc etc.

So I've been rebooting it pretty much daily (not a solution).

I've also noticed that the mount_shares_locally script doesn't function all the time, and now it won't stop.

System paste info is here: https://da.gd/bLp0

I took a look at the smbd.log file and notice the following error that keeps occuring:

[2017/03/08 16:28:46.766557, 0] ../lib/util/become_daemon.c:124(daemon_ready) STATUS=daemon 'smbd' finished starting up and ready to serve connections
DBI connect('database=hda_production;host=localhost','amahihda',...) failed: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2 "No such file or directory") at /usr/share/hda-platform/hda-usermap line 68.

Can someone point me in the right direction to correct this MySQL issue w.r.t. Samba?

Thanks!

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 10676
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: Samba Issues on new/clean install

Postby bigfoot65 » Fri Mar 10, 2017 9:56 am

Have you do an OS update? If not, recommend you do:

Code: Select all

sudo dnf update
Sometimes application package versions get out of sync and cause issues.

Also verify that MariaDB is running:

Code: Select all

sudo systemctl status mariadb
If not, you can do:

Code: Select all

sudo systemctl start mariadb
Then check it's status again.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

bdaz
Posts: 18
Joined: Thu Mar 21, 2013 7:44 pm

Re: Samba Issues on new/clean install

Postby bdaz » Fri Mar 10, 2017 12:24 pm

The server is up to date, I had run dnf update when I first finished the install, but did double check it and confirmed all dependencies were resolved and "nothing to do".

MariaDB is also running.

A physical reboot of the server has solved the problem again temporarily. I'll continue to investigate.

User avatar
bigfoot65
Project Manager
Posts: 10676
Joined: Mon May 25, 2009 4:31 pm

Re: Samba Issues on new/clean install

Postby bigfoot65 » Sun Mar 12, 2017 5:44 pm

Sounds good.

Let us know how it goes.


BTW, I noticed something in the system info you provided:
* Kernel buffer tail (dmesg | tail):
[ 2879.458752] CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -11
[ 2879.542872] CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -11
[ 3002.338023] CIFS VFS: Server 127.0.0.1 has not responded in 120 seconds. Reconnecting...
[ 3002.396651] CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -11
[ 3002.400914] CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -11
[ 3125.219021] CIFS VFS: Server 127.0.0.1 has not responded in 120 seconds. Reconnecting...
[ 3125.279632] CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -11
[ 3248.098019] CIFS VFS: Server 127.0.0.1 has not responded in 120 seconds. Reconnecting...
[ 3370.978021] CIFS VFS: Server 127.0.0.1 has not responded in 120 seconds. Reconnecting...
[ 3370.978216] CIFS VFS: Send error in QFSAttributeInfo = -11
Those errors could be part of your issue.

Do the following to ensure you have the latest Greyhole installed:

Code: Select all

sudo dnf clean all sudo dnf update
Also check the /var/log/greyhole.log file for errors.

Also with the mount_shares_locally, verify that you installed it correctly and didn't miss any steps.
ßîgƒσστ65
Applications Manager

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest